2014. január 24., péntek

2004-2014

10 év nagy idő.

Éppen ennyi telt el azóta, mikor Kilényi professzor javaslatára, egy doktorandusz vezetésével a karon tanuló határon túli hallgató összefogása céljából létrejött egy kis közösség. Ezt krónikánkban részletesen leírtuk. Azóta jelentősen szélesedett az érdeklődők köre - mára gyakorlatilag bármelyik PPKE-JÁK-on folyó kisebbségkutatás szakmai támogatásával foglalkozunk. Vizsgált témaköreink évről-évre alakulnak, fejlődnek, keresik a kisebbségi jogi kérdésekre az aktuális válaszokat. A 2011-től folyamatos autonómia kutatásokat tavaly kiegészítettük az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatának vizsgálatával, amelynek eredményeit hamarosan itt a blogban is közöljük.

Idén merre? 

Idei terveink között van, hogy a nyelvi jogok és az autonómiák közötti szoros szálakat tovább keressük. Emellett a tavaly előkészített életrajzi adatokból idén névadónknak, Flachbarth Ernőnek a Wikipédián is szeretnénk egy szócikket készíteni, hogy életművét minél szélesebb körben meg tudjuk ismertetni. A tavaszi szemináriumon pedig az erdélyi szászok kerülnek fókuszba.
Tavaly szorosabbra fűztük a szakmai kapcsolatokat a Kisebbségi Jogvédő Intézettel, hiszen nyári egyetemükön is "flachbarthos zászlók" alatt jelentünk meg. Idén egy másik intézményes kapcsolatot szeretnénk tovább fejleszteni: az együttműködésünket a Nemzetpolitikai Kutatóintézettel.

Köszönöm...

...az elmúlt 10 évben a Műhelyhez csatlakozó hallgatók lelkiismeretes munkáját. Visszajelzéseik arra ösztönöznek, hogy ezt a közös munkát folytatni érdemes. Remélem még sok évig (évtizedig?) elmondhatjuk egy-egy tanév fordulóján, amit minden évben hallok, hogy "Flachbarthosnak lenni jó". 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése